En cathedralsk opplevelse
I de gamle basarhallene i Kirkeristen finner du oss, omringet av historiske omgivelser og med førsteklasses utsikt over det yrende livet i Karl Johan. I dette kompromisset mellom det klassiske og moderne har vi skapt en særegen, cathedralsk atmosfære.
Tiden står stille, på et vis. Her kan du starte dagen med en kopp rykende fersk kaffe mens resten av byen våkner til liv. Eller du kan sitte til langt på kveld og spise steinovnsbakt pizza mens du ser oslofolk og turister haste forbi.
Rettene våre er laget av norske og italienske råvarer av skikkelig kvalitet og er sterkt inspirert av det italienske kjøkken. Men det betyr ikke at vi lager mat fra Italia. Vi lager mat fra hjertet. Vi tror nemlig det er kjærligheten og respekten for råvarene som gjør måltidene minneverdige. Og som får folk til å komme tilbake til oss – igjen og igjen.
Velkommen til Café Cathedral
Fra bod til cathedral
Café Cathedral åpnet dørene for første gang i 2001. Men stedets historie starter omtrent 150 år tidligere. Vi holder nemlig til i de gamle Basarhallene som omkranser Oslo Domkirke ved Karl Johans gate. Disse bygningene ble oppført i årene 1840 til 1859 av arkitekt Christian H. Grosch. I tilknytning til denne bodrekken ble Brannvakten bygget – i samme nyromanske stil med upusset tegl og et høyreist tårn. Men byggene skulle ikke få stå i fred lenge. Mot slutten av 1800-tallet foreslo kommunestyret å rive både Basarhallene og Brannvakten til fordel for en ny børsbygning. Dette utløste en av Oslos første store debatter om bevaring av bygg. Og etter sterke protester mot kommunestyrets forslag ble planene heldigvis forkastet.
I 1927 ble byggene fredet – uten at det stoppet styrets intensjoner. I 1931 fikk de gjennom rivingsvedtaket sitt. Verken Riksantikvaren eller fredningsvedtaket fire år tidligere klarte å stoppe det. Det måtte en langvarig tysk okkupasjon til for å få bystyrets tanker over på noe annet og rivingsprosessen stanset. Etter krigen ble vedtaket om riving opphevet. Kanskje var det frigjøringsfølelsen som gjorde at byen tok til vettet og lot Basarhallene og Brannvakten få stå i fred. Ikke vet vi, men fred ble det i alle fall. Og i 1960 startet byen arbeidet med å restaurere byggene og ta dem tilbake til sin storhetstid – i tråd med arkitekt Groschs visjon over hundre år tidligere.
I dag er vi stolte av å få bygge videre på denne arven. Vi har innsett at vi forvalter en liten del av Oslos historie her i Kirkeristen. Den historien ønsker vi å dele gjennom smakfulle måltider, en unik atmosfære og minneverdige øyeblikk. Det fortjener gjestene. Og det fortjener byen.